De ketel

Published on 8 March 2022 at 11:01

Ketel is een heel belangrijk onderdeel in je praktijk.
Het is de plek waar je kan brouwen en branden om spreuken hun kracht te geven!

Het vaakst zie je de ketel op drie pootjes (drievoudige Godin). Ketels zijn in heel veel  verschillende maten verkrijgbaar. Vaak zijn ze gemaakt van gietijzer maar soms ook koper. De ketel is symbool voor het ontvangende en het creatieve vrouwelijke, de schoot van de Godin. Deze wordt tijdens rituelen vaak gebruikt om een vuurtje met brandspiritus en een bodempje zand in te maken (nooit doen binnenshuis als je onervaren bent met vuur en/of geen deugdelijke blusmiddelen bij de hand hebt, en echt helemaal nooit andere brandbare vloeistoffen als terpentine of wasbenzine gebruiken want die ontploffen met een vuurbal).

Waar vind je een geschikte ketel?

Op rommelmarkten of in kringloopwinkels kun je koperen ketels vrij vaak vinden.
Heb je een gietijzeren ketel die niet meer nieuw is? Om de buitenkant weer mooi zwart te krijgen, kun je kachelpoets gebruiken.

Het woord “ketel” komt van het Latijnse cauldus dat heet betekent en Sanskriet cra om te koken.

Koperen ketels kunnen chemisch reageren met vloeistoffen zoals druivensap, wijn of andere zure ingrediënten waarbij giftige koperverbindingen kunnen worden gevormd. Het is geen goed idee om soepen, brouwsels of dranken in een koperen ketel te koken en deze vervolgens te consumeren ! Koken in een schone gietijzeren ketel is risicoloos en daarom de beste optie. Die kun je echt levenslang houden als je er goed voor zorgt! :) 

Ketelen op een budjet!

Het kan ook zijn dat je de gietijzeren ketel op dit moment gewoon te duur vindt, of niet mooi of dat je geen opvallende items in huis wil halen omdat je nog in de bezemkast staat ;) ..
Het is helemaal niet verplicht om een gietijzeren ketel te kopen. In feite kunt u elke vuurvaste schaal of zelfs een asbak gebruiken totdat u wilt overgaan op het echte werk! 

Add comment

Comments

There are no comments yet.